Δημιουργικό Εργαστήρι

logo

power4

  • «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους».

    Ελεονόρ Ρούσβελτ

  • Αποκτήστε την έκδοση του ετήσιου Yearbook.

  • Ανοιχτά Σεμινάρια και Συνέχιση Σπουδών στο Mediterranean College και στο Mediterranean Professional Studies.

ΑρχικήMediaΆρθρα ΑποφοίτωνΔημιουργικό Εργαστήρι

Δημιουργικό Εργαστήρι

dhmiourgiko ergasthri 130

Αμαλία Καπουλέα
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Tηλέφωνο: 210 9712200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Ξεκινώντας να γράψω έχω ανάγκη να συστηθώ μιας και έχουμε κάτι κοινό, τις σπουδές μας στο Mediterranean college. Αποφοίτησα από το Mediterranean college το 2007, πέρνωντας το πτυχίο μου στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, BSc in Counselling and Psychological Science, και συνέχισα τις σπουδές μου στον τομέα της Ψυχοθεραπείας. Σήμερα εργάζομαι ως Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt κάνοντας ατομική και ομαδική θεραπεία στο προσωπικό μου γραφείο.

Κάτι που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο είναι η ευαισθησία μου και η παρατηρητικότητά μου. Έ, ναί... δεν είναι τυχαίο που ασχολήθηκα με την Ψυχολογία. Συνήθως, παρατηρώ αρχικά τον άνθρωπο και στην πορεία την σχέση του με το περιβάλλον που ζει. Σήμερα, με την οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση, έχω την ανάγκη να κοιτάξω την μεγαλύτερη εικόνα. Να δω τι γίνεται σε κοινωνικό επίπεδο και να παρατηρήσω με ποιο τρόπο, αυτό επηρεάζει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Αυτό που βλέπω είναι κακοποίηση..... Σκληρή λέξη, αλλά έτσι το νιώθω. Στην κακοποίηση υπάρχει παραβίαση, έλλειψη σεβασμού, βία, ανασφάλεια, αγωνία, φόβος. Κακοποιούμαστε καθημερινά και παραβιαζόμαστε. Έχουμε αγωνία για το σήμερα, για το αύριο, έχουμε χάσει την ασφάλειά μας, έχουμε φόβο και απελπισία. Και προσπαθούμε να επιβιώσουμε, να δημιουργήσουμε, να εξελιχτούμε σε ένα περιβάλλον που δεν προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να αναπτυχθεί. Σε μια εποχή που το άγχος είναι έντονο και η κατάθλιψη μια ασθένεια που σκοτώνει κόσμο. Σε μια χώρα που υπάρχει δραματική αύξηση των αυτοκτονιών και η οικονομική κρίση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για επιλογές.

Σε αυτή την εποχή, σε αυτή την κοινωνία, το φως που βλέπω είναι μικρές ή μεγάλες ομάδες ανθρώπων που συσπειρώνονται και προσφέρουν. Προσφέρουν εθελοντικά ό,τι μπορούν, ό,τι έχουν και κινητοποιούνται. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο κομμάτι της κοινωνικής στήριξης. Γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους ,χωρίς χρηματικό ώφελος, γειτονιές οργανώνουν γεύματα, άνθρωποι παρέχουν υλικά αγαθά και υπηρεσίες σε άπορους. Και αυτό μου δίνει ελπίδα, γιατί στην κακοποίηση το μόνο που δεν μπορεί να χαθεί, που δεν πρέπει να χαθεί, είναι η ελπίδα.

Η ελπίδα για αλλαγή είναι ο πυρήνας της διαδικασίας που θα φέρει την αλλαγή. Χρειάζεται να σταθούμε σε αυτό που συμβαίνει, να το δούμε, να το παρατηρήσουμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε μέχρι εχθές.

Αναρωτήθηκα για την δική μου θέση και προβληματίστηκα. Συχνά αναλωνόμουν σε συζητήσεις για την κρίση, που έφταναν σε αδιέξοδο. Ένιωθα να κουράζομαι και να μιζεριάζω. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Κάτι που θα μου προσφέρει διασκέδαση και συγχρόνως θα με φέρει πιο κοντά με τις προσωπικές μου δυνατότητές μέσα από μια διαδικασία που δεν θα ήταν επίπονη και κουραστική. Έτσι μέσα από την συζήτηση με συναδέλφους προέκυψε η ιδέα του δημιουργικού εργαστηρίου «ψυχαγωγία». Σε αυτό το εργαστήρι βρίσκουμε παιδικά μας κομμάτια και ερχόμαστε σε επαφή με δυνατότητες που έχουμε κάπου ξεχάσει ή παραμελήσει.

Ένα παιδί χρησιμοποιεί την φαντασία του για να παίξει, να ζωγραφίσει, να χορέψει. Έτσι αναπτύσσει την προσωπικότητα του, ανακαλύπτει καινούργιους τρόπους συμπεριφοράς, επιλύει προβλήματα. Μία πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη φαντασία, καταφέρνουν να επιλύουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που τους τυχαίνουν στην ενήλικη ζωή τους.

Με μεγάλη µας χαρά μοιραζόμαστε την ίδια ανάγκη και με πολλούς άλλους ανθρώπους που θέλουν να βγουν από το άγχος της εποχής και να πάρουν µια ανάσα ξενοιασιάς και παιχνιδιού. Να διαχειριστούν τα προβλήματα τους με διαφορετικό τρόπο...

Ο σκοπός της «ψυχαγωγία» είναι αυτός ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος του Εργαστηρίου:

  • Να άγουµε την ψυχή µας, να την οδηγούµε και να την διαµορφώνουµε
  • Να κάνουµε ένα ευχάριστο διάλειµµα από την πίεση της καθηµερινότητας
  • Να αξιοποιήσουµε τον ελεύθερο χρόνο µας µε δραστηριότητες που ευνοούν την προσωπική ανάπτυξη και τη δηµιουργικότητα
  • Να παίξουµε, να διασκεδάσουµε και να πειραµατιστούµε

Τα εργαλεία µας σε αυτή τη διαδικασία είναι:

Δημιουργικότητα: η ικανότητα και η ανάγκη για δημιουργική έκφραση
Παιχνίδι: το βασικό µέσο κάθε ανθρώπου για διασκέδαση, επικοινωνία και µάθηση
Συνεργασία: η ικανότητα και το µέσο για επαφή και αλληλοϋποστήριξη
Συζήτηση: η διαδικασία για να ανταλλάζουµε γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες

FaceBook-Logo twitter-logo linkedin logo youtube logo logo flickr
Newsletter
 

Αναγνώριση Σπουδών

diploma 150

Περισσότερα

Γραφείο Εργασίας

CareerOFFΗ επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, αποτελεί για το MC στόχο με ύψιστη προτεραιότητα.

Περισσότερα...

Κ.Ε.Τ.Α.Κ.

KETAK roundΤο Mediterranean College, δημιούργησε το Κ.Ε.Τ.Α.Κ. (Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας)

Περισσότερα...

CISCO Alumni Community

CISCO

Κάνετε εγγραφή στην Κοινότητα Αποφοίτων της CISCO και απολαύστε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Περισσότερα...